Behov av tillsyn och medicinska hjälpmedel
Ju äldre barnet blir, desto mer ökar behovet av självständighet. Tonåringen gör fler resor på egen hand tillsammans med sin assistent eller någon annan vuxen. Då kan det vara bra att ha förberett en tydlig checklista för den som ska hjälpa till under bilturen.
Färd i framsäte
Att placera barnet i framsätet kan underlätta tillsynen. Samtidigt ökar det risken för att bli distraherad. Tänk på att du som förare måste koncentrera dig på körningen.
Kom ihåg att alltid koppla ur krockkudden på passagerarplatsen fram om ett barn ska sitta där och barnet är kortare än den längdgräns som framgår av bilens instruktionsbok (en vanlig gräns är 140 cm).
Extra belysning
En förutsättning för all tillsyn är att man kan se barnet ordentligt. Därför kan det behövas extra belysning på barnets plats. Det är praktiskt om både föraren och den person som åker bredvid barnet kan tända belysningen.
Spegel
Extra eluttag
Vissa barn behöver ha med sig apparater för att underlätta andningen. Det kan till exempel vara mobil syrgasutrustning, CPAP, ventilator och sugapparat för luftvägarna. Den här utrustningen kan behöva laddas eller strömförsörjas under färd. Detsamma gäller om barnet har knapp på magen (PEG) och behöver få näring via matpump under resan.
På vissa bilmodeller finns det 12 volts eluttag eller till och med 220 volts uttag för passagerarna i baksätet. Om det inte finns några eluttag eller om det behövs fler kan de monteras i efterhand.
Fästen för medicinteknisk utrustning
Även relativt små, lösa delar som en syrgastub eller en väska kan utgöra en livsfara om de inte spänns fast. En femkilos ventilator kan till exempel väga 100–250 kg vid en kollision om den inte är ordentligt fastspänd. Var därför noga med att spänna fast även mindre hjälpmedel och utrustning.
Placering av utrustning
Tänk på att fästen och eluttag för medicintekniska produkter måste placeras så att de inte utgör en risk för trafiksäkerheten. Det är också viktigt att tänka på att de bör placeras inom räckhåll för den som hjälper barnet under resan.
Solskydd
Solskydd i någon form är extra viktigt för barn som har svårt med temperaturregleringen och som kanske inte själva kan tala om när det blir alltför hett i bilen eller när de blir bländade av solen.
Kupévärmare
Om barnet är känsligt för kyla, har svårt att reglera sin kroppstemperatur eller får påverkad andning när det är kallt kan en motor- och kupévärmare användas för att värma upp bilen inför resan.
Transportera sittdynor och andra hjälpmedel i kupén när det är kallt ute och inte i bagageutrymmet. Det är speciellt viktigt för barn som har nedsatt känsel och kan få frysskador av alltför nedkylda hjälpmedel. Elbilar kan oftast förvärmas innan resan, även om de inte är inkopplade på laddning. Detsamma gäller nyare dieselbilar, som brukar ha en tillsatsvärmare som värmer både motor och kupé.
Dekal som informerar
Klistra en dekal på̊ bak- eller sidorutan som informerar medtrafikanter om att inte parkera så nära att det blir svårt att komma in med barnet och eventuella hjälpmedel i bilen. Dekaler kan exempelvis fås hos bilanpassningsföretag.
Dekal som informerar
Klistra en dekal på̊ bak- eller sidorutan som informerar medtrafikanter om att inte parkera så nära att det blir svårt att komma in med barnet och eventuella hjälpmedel i bilen. Dekaler kan exempelvis fås hos bilanpassningsföretag.
Val av bilmodell
För att enklare kunna lyfta i och ur barnet och eventuell utrustning underlättar det om bilen har skjutdörr. Under färd är det viktigt att den som hjälper barnet har tillräckligt mycket utrymme för att kunna arbeta ergonomiskt och ha nödvändig utrustning inom räckhåll. Det är också viktigt att tänka på att utrustningen måste få plats och inte vara i vägen för föraren eller andra passagerare. Ibland kan det därför finnas anledning att överväga
Kostnader för anpassning eller köp av bil
Att köpa en ny, rymligare bil eller montera fästen för medicinteknisk utrustning, installera kupévärmare och göra andra anpassningar kostar ofta mycket pengar. Därför kan du som har barn med funktionsnedsättning i vissa fall få ekonomisk hjälp via Försäkringskassans bilstöd. Läs mer om bilstödet här.