Varför är barn ömtåligare?
Barn är inte små kopior av vuxna. Deras kroppar är annorlunda.
När ett barn växer ändrar sig förhållandet mellan längd och vikt. Det fortsätter tills barnet har vuxit färdigt. I trafiksammanhang är det framför allt förhållandet mellan huvudet och den övriga kroppen som är intressant.
Hos nyfödda utgör huvudet en femtedel av barnets vikt och en fjärdedel av barnets längd. På en vuxen utgör huvudet bara en sextondel av kroppsvikten och en sjundedel av kroppslängden.
Eftersom barnets huvud är större och tyngre i förhållande till kroppen ligger tyngdpunkten högre upp. Det leder i sin tur till att huvudet och nacken utsätts för extra stora påfrestningar till exempel vid en häftig inbromsning eller en krock. Därför är nack- och skallskador vanligare hos barn än hos vuxna.
Ryggkotorna är inte heller färdigutvecklade hos barn. Det kan ge större belastning på ledbanden som sitter mellan kotorna. Därför är risken större att barn får ryggmärgsskador vid en krock där kroppen slungas framåt.
Hos barn är skelettet i bröstkorgen outvecklat och har sämre förmåga att ta upp och sprida energin från en stöt eller kraften som blir vid en krock. Därför är risken större att hjärta, lungor och andra inre organ skadas vid en olycka.
Bäckenet är inte färdigutvecklat förrän barnet kommer i puberteten. Eftersom bäckenet hjälper till att skydda buken är risken för bukskador större hos barn än hos vuxna.
Hur åker barn säkert?
Bilen är viktig för många. Den gör att vi kan ta oss till jobb och skola, till våra fritidsaktiviteter eller på spännande semesterresor. Det finns alltid risker med att åka bil, men man kan göra mycket för att minska riskerna.
Barn ska åka med ryggen i färdriktningen så länge det är praktiskt möjligt. En bakåtvänd bilstol är den absolut säkraste skyddsanordning. Det är fem gånger säkrare för barnet att åka baklänges än i färdriktningen.
För att bilbarnstolen verkligen ska minska riskerna måste den monteras på rätt sätt. Följ alltid den bruksanvisning som kommer med bilstolen. Läs också informationen om bilbarnstolar i bilens instruktionsbok.
Fler tips och råd hittar du på ntf.se och på tillverkarens webbplats.
Många vill ha barnet bredvid sig i framsätet så att man kan ha nära kontakt och hålla uppsikt. Men i de flesta bilar finns en krockkudde på passagerarplatsen fram. Vid en krock blåses krockkudden upp mycket snabbt och med stor kraft. Ett barn som då sitter i babyskydd eller bakåtvänd bilstol riskerar att skadas svårt eller i värsta fall dö.
I de flesta bilmodeller kan krockkudden kopplas ur med nyckel eller på verkstad – kolla vad som gäller för den bil barnet ska färdas i!
Även barn som åker i framåtvänd bilstol, i bältesstol eller på bälteskudde riskerar att få skador om krockkudden löser ut. Normalt måste barnet vara minst 140 cm för att åka på en plats med inkopplad krockkudde (kontrollera i instruktionsboken vilken längdgräns som gäller för din bil).
Alla platser i bilen är lika bra ur krocksäkerhetssynpunkt. Däremot kan det finnas större benutrymme i framsätet så att barnet kan fortsätta åka bakåtvänt längre.
Bilbältet – viktigast av allt
Om man använder bälte minskar risken att skadas svårt eller dödas vid en krock med nästan 50 %. Bilbältet fångar upp kroppen vid en krock så att man inte kastas ut ur bilen eller skadar sig på något inuti bilen.
I Sverige måste både barn och vuxna använda säkerhetsbälte i bilen. Om polisen vid en trafikkontroll upptäcker att man inte har bälte får man böter.
Det är föraren som måste se till att alla passagerare som är under femton år använder bilbälte och att alla mindre barn sitter fastspända i babyskydd eller bilbarnstol. Föraren får inte köra om inte alla barn i bilen har bälte. Om ett barn knäpper loss bältet måste föraren stanna bilen.
Eftersom det är så allvarligt om barn åker utan bälte är böterna för barn under femton år nästan dubbelt så höga som för vuxna.
- Bältet ska ligga tätt emot barnets kropp och vara ordentligt sträckt. Prova att du precis får plats med din tumme mellan barnet och bältet – då är det lagom sträckt.
- Axelbandet ska gå diagonalt framför kroppen. Från axeln och över till höften på andra sidan.
- Kontrollera att bältet inte är vridet, snurrat eller sitter fast i något, annars kan bältet slitas av vid en krock.
- Använd inte tillbehör som vaddering eller kuddar eftersom det kan göra att bältet hamnar fel eller inte ligger åt ordentligt mot kroppen.
- Låt inte barnet ha en tjock vinterjacka eller overall på sig under bältet eftersom bältet då hamnar för långt från barnets kropp.
Barn ska aldrig sitta med bältet under armen eller över magen. I armhålorna, buken och ljumskarna finns stora, oskyddade blodkärl och ömtåliga organ som kan skadas livsfarligt vid en krock.
Ett bilbälte som har varit med om en kollision ska omedelbart bytas ut. Bältets inbyggda elasticitet går förlorad vid en krock.
En del barn med funktionsnedsättning använder komfortbälte som stöd för bålen när de sitter i rullstol. Observera att komfortbältet aldrig kan ersätta bilbältet. Det är bilbältet som fångar upp barnets tyngd och förhindrar att barnet far framåt och skadas vid en krock.
Bilbälten är utformade för att klara de enorma krafter som uppstår vid en krock.
I ytterst få fall kan det finnas medicinska skäl till att inte använda bilbälte. Man ansöker om undantag från bälteskravet genom att skicka in en ansökan och ett läkarintyg till Transportsstyrelsen.
Det kan också finnas medicinska skäl till att man inte kan använda bilbältet på rätt sätt. Även då måste man ansöka om undantag hos Transportstyrelsen.
Bilbarnstolen minskar risken
Barn i olika åldrar behöver olika typer av bilbarnstol för att minska risken för skador vid en krock.
Babyskydd används från att barnet är nyfött och som längst tills barnet väger 13 kilo eller är 70 cm långt (cirka 12 månader).
Tänk på att vara rädd om ryggen – det blir fort tungt och snedbelastat att bära på babyskydd och barn. Många bakåtvända bilbarnstolar kan börja användas tidigt.
Babyskydd ska alltid monteras bakåtvända, i baksätet eller framsätet. Babyskyddet sätts fast antingen med bilens säkerhetsbälte eller i en basplatta. Basen monteras med Isofix eller med bilens bälte. Barnet hålls på plats av babyskyddets bälte.
Om du använder babyskyddet i framsätet får det aldrig ligga emot instrumentbrädan.
Om du har ett bältesmonterat babyskydd bör det vara så stort avstånd som möjligt mellan babyskyddet och instrumentbrädan eller framsätets ryggstöd.
Placera aldrig babyskydd på en plats med inkopplad krockkudde!
När du tycker att det börjar bli tungt att bära eller om barnet har vuxit ur babyskyddet är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol.
I Sverige är rekommendationen att barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst tills barnet är 4–5 år. Det är väldigt få barn som dödas eller skadas allvarligt som färdas i bakåtvänd bilbarnstol.
Alla bakåtvända bilbarnstolar är försedda med fempunktsbälte för att hålla barnet på plats. De monteras i bilen med bilens säkerhetsbälte och förankringsband eller Isofix-fästen.
Placeras den bakåtvända bilbarnstolen i framsätet lutas den mot instrumentbrädan. Den får absolut inte luta mot vindrutan, eftersom vindrutan kan lossna vid långvarig belastning.
Placera aldrig en bakåtvänd bilbarnstol på en plats med inkopplad krockkudde! Placeras den bakåtvända bilbarnstolen i framsätet måste krockkudden stängas av.
Om den bakåtvända bilbarnstolen i baksätet lutas den mot framförvarande framsätes ryggstöd.
Det finns ett gigantiskt utbud av bilbarnstolar i handeln och kan därför vara svårt att välja. Eftersom den bakåtvända bilbarnstolen används i flera år, och barnet kommer att växa mycket under denna period, kan det vara bra att lägga lite tid och omsorg på att hitta rätt stol för era behov.
Gå till barn- och babybutiken, prata med en säljare och prova olika stolar. Du hittar också mycket information på nätet, till exempel hos NTF, försäkringsbolag och bilbarnstolstillverkare.
När barnet har vuxit ur sin bilbarnstol måste det fortfarande komma upp från sätet så att bilbältet hamnar i rätt höjd över axeln och höfterna.
Krockkudden på passagerarplats fram måste fortfarande vara urkopplad, även när barnet har bytt till bältesstol eller bälteskudde. Normalt måste barnet vara minst 140 cm för att åka på en plats med inkopplad krockkudde men detta varierar beroende på bilmodell, kontrollera i instruktionsboken vilken längdgräns som gäller för din bil.
Stora krafter i rörelse
Vid en frontalkrock färdas bilen och allt i den, inklusive passagerarna, med en viss hastighet. När bilen plötsligt stannar fortsätter de som sitter i bilen att röra sig framåt med samma hastighet tills något tar emot, till exempel instrumentbrädan, vindrutan eller säkerhetsbältet.
Vid en krock väger man mycket mer än i vanliga fall, på grund av den extra kraft som verkar på kroppen. Ett barn kan i krockögonblicket bli tungt som en elefant. Hur stor krockvikt man får beror på hur mycket man väger och hur fort bilen kör.
Redan vid låga hastigheter som 30 km/h måste bilbältet kunna bromsa upp den åkande med en kraft som är många gånger större än personens vikt.
En bakåtvänd bilbarnstol bidrar också̊ till att sprida kraften från en krock över en större kroppsyta. Här är det stolens hårda ryggstöd som hjälper till att ta upp och fördela trycket.
Hur skyddas kroppen vid en krock?
Om olyckan är framme, hur skyddar man kroppen för att minska risken för skador?
Vid en krock är det två saker som tillsammans minskar risken för att de som åker i bilen skadas:
- Bilens konstruktion
- Säkerhetsanordningar i bilen som bromsar upp kroppens rörelse samtidigt med bilen och använder tillgängligt utrymme för att dämpa krafterna ytterligare och särskild barnsäkerhetsutrustning som minskar och fördelar krafterna bort från de områden där barnet är särskilt känsligt
Bilens konstruktion hjälper till att ta upp en del av kraften vid krocken. Bilens deformationszoner och stabiliserande funktioner runt kupén bildar en slags skyddsbur.
Idag är krocksäkerhet ett viktigt försäljningsargument och biltillverkarna brukar stolt visa upp att man lyckats få fem stjärnor i Euro NCAPs tester. Med sökfunktionen på deras webbplats www.euroncap.com kan du snabbt få fram information om hur bra en bilmodell har klarat sig i deras tester. Det sammanlagda betyget är en sammanvägning av fyra kategorier: vuxensäkerhet, barnsäkerhet, fotgängarsäkerhet och system för aktiv säkerhet.
Kroppen fångas upp av bilbälte och krockkudde när den kastas framåt. Ju bättre säkerhetsanordningar, desto färre allvarliga skador.
Våra ömtåliga organ är inbäddade i mjukdelar, muskler, fett och hud som ger skydd. Skelettet i huvud, bröstkorg och bäcken bildar dessutom en slags skyddande bur som fördelar de krafter som uppstår vid en krock – på samma sätt som bilens deformationszoner.