Svårt att förstå och följa regler
Om barnet har svårt att förstå eller följa regler kan bilåkandet bli problematiskt ur trafiksäkerhetsperspektiv.
Om barnet kryper ur säkerhetsbältet och bältesstolen eller knäpper loss sig under färden blir det farligt både för barnet som åker oskyddat och för föraren som riskerar att bli distraherad. Det finns också risk för att barnet tar sig ut i trafiken
i
Tänk på att det är du som förare som ansvarar för att barnet sitter fastspänt. Om barnet skulle knäppa loss sig kan du inte köra vidare, utan måste genast stanna bilen.
Tips för att underlätta resan
- Försök att vara ute i god tid för att undvika att du själv är stressad och tappar tålamodet.
- Om ni ska ut på en kort men viktig resa där ni måste komma i tid, öva gärna en eller två gånger innan. Då vet barnet så mycket som möjligt om vad som ska hända och blir ofta lugnare än om det finns många okända faktorer.
- Om ni använder bildstöd, gör i ordning en bildkarta som ni kan titta på inför resan och sedan ta med i bilen.
- Avled och aktivera barnet med leksaker eller fingertrixare (kallas även stressleksaker eller fidgets).
- Om det är möjligt, se till att vara två vuxna i bilen så att den som kör kan koncentrera sig på trafiken och den andra på barnet.
- Dela upp resan i flera kortare etapper.
Positioneringsbälte
Det finns kompletterande positioneringsbälten som kan kombineras med en vanlig bältesstol för att förhindra att barnet kryper ur säkerhetsbältet. Den här typen av extrabälten kan dessutom ge barnet samma känsla som det fempunktsbälte han eller hon är van vid från den bakåtvända bilstolen. För vissa barn innebär det här en trygghet som gör det lättare att slappna av i den nya stolen.
Vid en krock ger bilens säkerhetsbälte efter en aning. Det måste det göra eftersom det annars finns risk för att barnets huvud slungas framåt med stor kraft, vilket i sin tur kan leda till svåra nackskador. Därför är det viktigt att inte dra åt positioneringsbältet för hårt runt ryggen på bältesstolen.
Använd inte positioneringsbälte om barnet endast har bälteskudde. När positioneringsbältet dras runt bilsätets ryggstöd gör det att barnet sitter alltför hårt fastspänt och kroppen inte har någon chans att fjädra framåt vid en krock.
Ett alternativ kan vara att använda en så kallad kombistol som har godkännande både bakåt och framåtvänt. Det normala är att internbältet tas bort när den används framåtvänd med bilbälte men för ett barn med funktionsnedsättning kan det vara en lösning att behålla internbältet samtidigt som bilens bälte används.
Bältesclips
Om barnet har en kompletterande bälteslösning, som han eller hon ändå kryper ur, kan bältesclips som håller ihop axelbanden vara till hjälp. Det finns flera olika bältesclips i handeln.
Kåpa över bältesfästet
Det finns också lösningar för att förhindra att barn knäpper upp säkerhetsbältet. I handeln finns bälteskåpor som monteras över säkerhetsbältets bältesspänne och som kräver ett spetsigt föremål, till exempel en nyckel, för att låsas upp.
i
Observera att positioneringsbälten endast är till för att barnet ska sitta kvar i sätet och inte ger något skydd vid en krock. Använd alltid bilens säkerhetsbälte!
Väst som håller säkerhetsbältet på plats
Det finns också västar i handeln som är utformade för att hålla det diagonala säkerhetsbältet på plats och förhindra att barnet kan krypa ur det. Barnet tar på sig västen innan han eller hon sätter sig i bältesstolen och det diagonala bältet träs sedan in genom kanaler eller hällor i västen och knäpps som vanligt.
Gravidbälte
Ett gravidbälte är egentligen till för att hålla ner säkerhetsbältets höftdel under den gravida magen. Men det kan också användas i kombination med en bältesstol för att förhindra att barnet kryper under säkerhetsbältet. Det kan då göra resan säkrare, även om gravidbältet inte är någon säkerhetsanordning och inte testat för detta syfte, eftersom det egentligen är till för vuxna gravida kvinnor.
i
Den bästa lösningen kan förändras med tiden Barn utvecklas hela tiden och detsamma gäller vilken lösning som fungerar bäst. Ibland försvinner problem med tiden. Försök att glädja dig när ni hittar en lösning som fungerar bra. Men var samtidigt beredd på att det kan behövas en annan lösning lite längre fram.
Gravidbälte
Ett gravidbälte är egentligen till för att hålla ner säkerhetsbältets höftdel under den gravida magen. Men det kan också användas i kombination med en bältesstol för att förhindra att barnet kryper under säkerhetsbältet. Det kan då göra resan säkrare, även om gravidbältet inte är någon säkerhetsanordning och inte testat för detta syfte, eftersom det egentligen är till för vuxna gravida kvinnor.
Kompletterande säkerhetsutrustning i bilen
Vid en olycka kan det vara livsviktigt att snabbt få loss barnet och ta sig ut ur bilen. Då är det bra att ha en nödhammare för att kunna krossa rutan och en bälteskniv för att snabbt skära av både bilbältet och eventuella extrabälten.
Barnspärr
För att inte barnet ska kunna ta sig ur bilen och ut i trafiken bör barnsäkerhetsspärren aktiveras så att dörren inte kan öppnas från insidan.
Tips för att underlätta resan
- Extra bälten eller en särskild väst som håller bältet på plats kan vara en god hjälp för att barnet ska stanna kvar i bilbältet.
- En plastkåpa över säkerhetsbältets fäste kan förhindra att barnet knäpper upp säkerhetsbältet.
- Bälteskniv och nödhammare kan behövas i bilen – för snabbare evakuering vid olyckor.