Svårt att sitta upprätt

Babyskydd

Babyskydden är utvecklade för att ge stöd till små barn som inte kan sitta själva och brukar fungera bra även om barnet har en funktionsnedsättning. Babyskydden förankras med bilens säkerhetsbälte eller i en basplatta. Basen monteras antingen med Isofix eller med bilens bälte. 

En fördel med babyskydd är att man kan placera barnet i babyskyddet utanför bilen och sedan lyfta in både barn och babyskydd samtidigt. Babyskyddet är också relativt lättplacerat eftersom det är mindre än bilbarnstol. Men tänk på att vara rädd om ryggen – det blir fort tungt och snedbelastat att bära på babyskydd och barn. 

Tips:

Bakåtvänd bilbarnstol

Kom ihåg: barn ska färdas med ryggen i färdriktningen så länge som möjligt.

Eftersom den bakåtvända bilbarnstolen ska användas under en lång tid är det viktigt att välja en bilbarnstol som är klassad för en så hög vikt eller längd som möjligt. Det finns stolar som är testade för barn upp till 125 cm eller 36 kg. 

Alla bakåtvända bilbarnstolar är försedda med fempunktsbälte för att skydda barnet vid en krock. Bilstolen monteras antingen med förankringsband och bilens säkerhetsbälte eller Isofix-fästen. 

Benutrymme

Barn med funktionsnedsättning behöver ofta så stort utrymme för benen som möjligt eftersom benen kan vara stela, strama eller spända. Ett större utrymme underlättar också när barnet ska lyftas i eller ur bilen. 

En bakåtvänd bilbarnstol som monteras i framsätet kan ge mer utrymme för benen än om den monteras i baksätet. Kom ihåg att barn aldrig ska sitta i framsätet om det finns en aktiverad krockkudde under instrumentbrädan bakom dem.

Avaktivera alltid krockkudden innan du använder bakåtvänd bilbarnstol i framsätet!

Kom ihåg: Barn ska färdas med ryggen i färdriktningen så länge som möjligt.

Isofix eller bältesmontering

Bakåtvända bilbarnstolar är mer fast monterade i bilen än babyskyddet. Bakåtvända bilbarnstolar monteras antingen med Isofix eller med bilens säkerhetsbälte och förankringsband. 

Isofix-fästen finns i nästan alla bilar och består av två metallstänger som sitter fast i bilens kaross. Isofix innebär en enklare montering – men är inte mer trafiksäkert än bältesmontering. Isofix ger en mindre flexibel placering av bilbarnstolen, med färre möjligheter till justeringar. De flesta stolar med Isofix-montering har också en lägre viktgräns och kan därför inte användas lika länge.

En bältesmonterad bilbarnstol kan ge en mer flexibel placering och därmed ett större utrymme för barnets ben under färd och göra det lättare att hjälpa barnet att ta plats i stolen. 

Avaktivera alltid airbagen innan du använder bakåtvänd bilbarnstol i framsätet!

Lutningsbar bilbarnstol

Det finns modeller av bilbarnstolar som kan lutas till ett viloläge när barnet sitter i stolen, eller som kan monteras i olika positioner. Lutningsfunktionen är ofta mycket användbar för barn som har svårt att sitta upprätta eftersom stolen då ger mer stöd. Vissa bilbarnstolar har ett sovläge som är till för att använda utanför bilen. Observera därför att det är viktigt att följa instruktionen för hur mycket bilbarnstolen kan lutas när den används inne i bilen – om den lutas för mycket riskerar den att förlora sin skyddande funktion.

Vridbar bilbarnstol

Det finns bakåtvända bilbarnstolar som kan vridas 90 grader för att det ska bli lättare att lyfta in och placera barnet i bilbarnstolen. Det är viktigt att vara medveten om att vridbarheten tar mycket av det utrymme som behövs för att barnet ska kunna använda stolen under lång tid. Om du köper en vridbar stol finns det risk för att barnet hinner växa ur stolen och att du måste köpa ytterligare en bakåtvänd bilbarnstol innan barnet är redo att åka framåtvänt. 

Bältesclips

Det finns bältesclips som kan hålla ihop fempunktsbältets axelband om barnet halkar ur eller kryper ur dessa.

Utrustning för att hålla upp huvudet

Det är inte farligt om barnet somnar och hänger med huvudet. Skulle olyckan vara framme är bilbarnstolen ändå ett gott skydd för barnet. Om barnet har svårt att hålla upp huvudet kan en mjuk kudde under armarna ge ett gott stöd. Kudden ska placeras utanpå fempunktsbältet. 

Det finns produkter i handeln för att hålla fast barnets huvud under färd. Dessvärre saknas det forskning på hur dessa påverkar barnet om en olycka skulle inträffa. De flesta av produkterna är inte heller testade och godkända enligt någon säkerhetsstandard. Därför är det viktigt att vara extra vaksam om man köper den här typen av utrustning. 

Solskydd

Solskydd i någon form är extra viktigt för barn som har svårt med temperaturregleringen och som kanske inte själva kan tala om när det blir alltför hett i bilen eller när de blir bländade av solen.

Dekal som informerar

Klistra en dekal på̊ bak- eller sidorutan som informerar medtrafikanter om att inte parkera så nära att det blir svårt att komma in med barnet och eventuella hjälpmedel i bilen. Dekaler kan exempelvis fås hos bilanpassningsföretag.

Rymligare bil och bakåtvänt bilsäte

För att barnet ska kunna fortsätta att åka bakåtvänt så länge som möjligt och ändå få tillräckligt utrymme kan en rymligare bilmodell vara en lösning. Det finns också bilanpassningsföretag som bland annat kan montera in ett bakåtvänt bilsäte. Här kan det vara möjligt att söka bilstöd via Försäkringskassan. Läs mer om bilstöd här: [länk]

Tips:

Bältesstol eller anpassat säte

Enligt Transportstyrelsens föreskrifter måste barn använda en särskild skyddsanordning som bältesstol eller bälteskudde tills de är minst 135 cm långa. Det beror på att barn åker säkrast när de:

För många barn med särskilda behov på grund av motorisk funktionsnedsättning kan denna rekommendation vara svår att följa. Barnets storlek, motorik och beteende kan skilja sig från normen som regelverket bygger på. 

Då kan ett justerbart och anpassat säte monterat på vridunderrede vara en väl fungerande och säker lösning, även om barnet inte är 135 cm långt. Sätet kan justeras och ge stöd efter barnets individuella förutsättningar och därmed ge en bättre sittställning än en bältesstol vid färd i bil. Ett gott stöd och en bra sittställning kan också förhindra att barnet glider ur bilens säkerhetsbälte.

Ett anpassat säte kan också vara en lämplig lösning för kraftiga barn som är korta till växten.

Eftersom det anpassade sätet inte räknas som en särskild skyddsanordning kan det vara nödvändigt att ansöka om undantag från regelverket hos Transportstyrelsen. Du måste bifoga ett läkarintyg där barnets funktionsnedsättning framgår.

Kompletterande utrustning

I bältesstolen finns inget stödjande positioneringsbälte (som det gör i bilbarnstolar för mindre barn), utan barnet sitter fast endast med bilens säkerhetsbälte. För trafiksäkerheten är det fullt tillräckligt, men för många barn med motoriska funktionsnedsättningar ger säkerhetsbältet inte tillräcklig stabilitet. Barnet kan glida ur säkerhetsbältet och bältesstolen eller falla åt sidan. 

Bältesstol med förankring

Det finns bältesstolar i handeln med förankring mellan bältesstolen och säkerhetsbältets höftdel, vilket kan vara tillräckligt för att förhindra att barnet glider ur säkerhetsbältet. De finns att prova i handeln.

Positioneringsbälte

Ett kompletterande positioneringsbälte kan också vara en lösning för att barnet ska vara kvar i säkerhetsbältet och sitta kvar på bältesstolen. Det finns bältessystem för positionering som kan kombineras med en vanlig bältesstol. Positioneringsbältet ska fästas runt bältesstolen – inte runt bilsätets ryggstöd.

Vid en krock är det bilens säkerhetsbälte som ska fånga upp barnet och det ger då efter en aning. Det måste det göra eftersom det annars finns risk för att barnets huvud slungas framåt med stor kraft, vilket i sin tur kan leda till svåra nackskador. Därför är det viktigt att inte dra åt positioneringsbältet för hårt runt ryggen på bältesstolen.

Använd inte positioneringsbälte om barnet endast har bälteskudde. När positioneringsbältet dras runt bilsätets ryggstöd gör det att barnet sitter alltför hårt fastspänt och kroppen inte har någon chans att fjädra framåt vid en krock.

Bältesclips

Det finns bältesclips i handeln som håller ihop positioneringsbältets axelband och därmed förhindrar att barnet glider ur säkerhetsbältet.

Observera att positioneringsbältet endast är till för att barnet ska få en bättre sittställning och inte ger något skydd vid en krock. Använd alltid bilens säkerhetsbälte!

Fotstöd, armstödskudde och bålstöd

Det finns också bältesstolar som är framtagna och testade inom EU med extra tillbehör för barn med funktionsnedsättning. Exempelvis finns det bältesstolar med positioneringsbälten, fotstöd, armstödskudde och bålstöd. Fotstöd kan göra att barnet får bättre bålstabilitet. Det kan också minska ofrivilliga muskelspänningar. Armstödsbord eller armstödskudde kan underlätta huvudkontroll och därmed andning och kommunikation. För många barn med funktionsnedsättning fungerar dessa speciellt utformade bältesstolar utmärkt och de har därför stor betydelse för trafiksäkra resor. Tyvärr är de betydligt dyrare än vanliga bältesstolar utan tillbehör och det är svårt att få ekonomiskt bidrag till merkostnaden.

Solskydd

Solskydd i någon form är extra viktigt för barn som har svårt med temperaturregleringen och som kanske inte själva kan tala om när det blir alltför hett i bilen eller när de blir bländade av solen.

Dekal som informerar

Klistra en dekal på̊ bak- eller sidorutan som informerar medtrafikanter om att inte parkera så nära att det blir svårt att komma in med barnet och eventuella hjälpmedel i bilen. Dekaler kan exempelvis fås hos bilanpassningsföretag.

Utrustning för att hålla upp huvudet

Det är inte farligt om barnet somnar och hänger med huvudet. Skulle olyckan vara framme är bilbarnstolen ändå ett gott skydd för barnet.

Det finns produkter i handeln för att hålla fast barnets huvud under färd. Dessvärre saknas det forskning på hur dessa påverkar barnet om en olycka skulle inträffa. De flesta av produkterna är inte heller testade och godkända enligt någon säkerhetsstandard. Därför är det viktigt att vara extra vaksam om man köper den här typen av utrustning.  

Tips:

När förflyttningar blir svåra

Barn med motorisk funktionsnedsättning behöver ofta lyftas vid förflyttning till och från bil. Ju längre och tyngre barnet blir desto större blir belastningen på den som lyfter.

Vridbart säte

Via Försäkringskassans bilstöd går det att ansöka om att montera ett vridbart säte på den plats där barnet ska åka. Sedan placerar man barnets bältesstol på det vridbara sätet. Den här funktionen brukar vara användbar under lång tid. Vid monteringen används bilens infästningar till originalsätet så det görs inga nya hål i karossen. Det finns flera olika typer av vridunderreden och säten. Vilken kombination som är bäst beror på bilmodellen och familjens behov. Ett vridbart säte kan monteras i framsätet på de flesta personbilar. För att montera ett vridbart säte i baksätet behöver bilmodellen ha skjutdörr och en så bred dörröppning som möjligt.

Sitta kvar i rullstol

När förflyttningar blir ännu svårare kan det vara en lösning att barnet sitter kvar i sin rullstol under kortare resor. Då måste det finnas fastsättningsmöjligheter för rullstolen i bilen. Läs mer om rullstol i bil här:  [länk]

Ekonomiskt stöd för bältesstol och positioneringsbälte

I dagsläget (2023) går det inte att få bidrag för bältesstolar och positioneringsbälten genom Försäkringskassans bilstöd. Läs mer om vad som omfattas av bilstödet här: [länk]

Det är inte heller möjligt att få tillgång till produkterna via förskrivare och regionernas hjälpmedelsverksamhet, utan du som privatperson måste stå för kostnaden. 

I vissa fall går det att söka ersättning för inköp av bältesstol eller positioneringsbälte via merkostnadsersättningen hos Försäkringskassan. Du måste fortfarande köpa produkterna själv och sedan ansöka om ersättning. Om din ansökan blir beviljad ersätter Försäkringskassan en viss del av kostnaden i efterhand. Innan du köper något, hör av dig till Försäkringskassans handläggare så att du får aktuell information.

Eftersom den här typen av produkter är viktiga för att barn med funktionsnedsättning ska kunna åka bil på ett säkert sätt har flera organisationer startat olika initiativ och dialoger med berörda instanser. Man försöker få beslutsfattare och myndigheter att inse att dagens regelverk behöver ändras eftersom det innebär att stora kostnader och ett mycket stort ansvar läggs på vårdnadshavarna.

Svårt sitta upprätt

Även större barn och ungdomar som har vuxit ur den framåtvända bältesstolen kan ha svårt att sitta upprätt. För att de ska kunna åka i ett vanligt bilsäte är det viktigt att sätet ger tillräckligt stöd, att de använder säkerhetsbälte och att bältet är korrekt placerat.

För att barnet ska få ordentligt stöd och en bra sittställning är det viktigt att han eller hon:

När förflyttningar blir svåra

Barn med motorisk funktionsnedsättning behöver ofta lyftas vid förflyttning till och från bil. Ju längre och tyngre barnet blir desto större blir belastningen på den som lyfter. Äldre barn och ungdomar kan också uppleva att det är obekvämt att bli lyfta.

Tänk på att vara rädd om dig och inte belasta din kropp i onödan. Många vill göra allt för sina barn men om du skadar dig för att du lyfter snett eller för tungt kommer det istället att försvåra i er gemensamma vardag. Det finns möjlighet att anpassa bilen för att underlätta förflyttning. Den vanligaste anpassningen är att montera ett vridbart säte, något som kan vara användbart under många år.

Vridbart säte

Via det statliga bilstödet som handläggs av Försäkringskassan går det att ansöka om att montera ett vridbart säte på den plats där barnet eller ungdomen ska åka. Vid monteringen används bilens infästningar till originalsätet så det görs inga nya hål i karossen.

I de flesta personbilar –men inte alla– finns det tillräckligt utrymme för att ersätta framsätet med ett vridbart säte. För att montera ett vridbart säte i baksätet behöver bilmodellen ha skjutdörr och en så bred dörröppning som möjligt.

När vridunderredet monteras brukar det vara nödvändigt att byta ut sätet. Det beror på att originalsätet oftast blir för högt. Hos anpassningsföretagen finns flera varianter av vridunderreden och lågbyggda säten att välja mellan. Vilken kombination som är bäst beror på bilmodellen och familjens behov.

Justerbart säte med tillbehör

Vanliga bilsäten brukar inte vara så lätta att anpassa eller justera. Om man väljer att montera in ett vridbart säte kan det därför vara bra att förse den platsen med ett justerbart säte som dessutom går att komplettera med tillbehör för extra stöd och stabilitet.

Vanliga tillbehör är bålstöd, nackstöd, fotstöd och armstöd eller armstödsbord som också kan kombineras med ett positioneringsbälte. Sätet kan också förses med en justerbar bältesavlänkare som håller bilens säkerhetsbälte i korrekt position.

Tänk på att inte använda tillbehör som kan skada barnet eller ungdomen vid en krock, till exempel en fast monterad grendelare. Även ett positioneringsbälte kan öka skaderisken vid en krock och bör därför vara tillverkat så att det brister vid hög belastning och barnet istället fångas upp av bilens säkerhetsbälte.

Tips: Prova ut ett säte som har de tillbehör och funktioner som behövs för att barnet eller ungdomen ska få tillräcklig stöd och stabilitet.

Positioneringsbälte

Ett kompletterande positioneringsbälte kan vara en lösning för att barnet eller ungdomen ska få en bra sittställning och inte glida ur säkerhetsbältet. Positioneringsbältet bör vara tillverkat så att det brister vid hög belastning för att bilens säkerhetsbälte ska fånga upp barnet vid en eventuell krock. Om positioneringsbältet spänns för hårt runt barnet och bilens ryggstöd kan kroppen inte fjädra framåt vid en krock vilket kan ge mycket stor belastning på rygg och nacke.

Sitta kvar i rullstol

När förflyttningar blir ännu svårare kan det vara en lösning att barnet sitter kvar i sin rullstol under kortare resor. Då måste det finnas fastsättningsmöjligheter för rullstolen i bilen. Läs mer om rullstol i bil här:

Observera att positioneringsbältet endast är till för att barnet ska få en bättre sittställning och inte ger något skydd vid en krock. Använd alltid bilens säkerhetsbälte!

Solskydd

Solskydd i någon form är extra viktigt för barn som har svårt med temperaturregleringen och som kanske inte själva kan tala om när det blir alltför hett i bilen eller när de blir bländade av solen.

Dekal som informerar

Klistra en dekal på̊ bak- eller sidorutan som informerar medtrafikanter om att inte parkera så nära att det blir svårt att komma in med barnet och eventuella hjälpmedel i bilen. Dekaler kan fås exempelvis hos bilanpassningsföretag.

Utrustning för att hålla upp huvudet

Det är inte farligt om ett större barn somnar och hänger med huvudet. Skulle olyckan vara framme är säkerhetsbältet och bilsätet ändå ett gott skydd.

Det finns produkter i handeln för att hålla fast barnets huvud under färd. Dessvärre saknas det forskning på hur dessa påverkar barnet om en olycka skulle inträffa. De flesta av produkterna är inte heller testade och godkända enligt någon säkerhetsstandard. Därför är det viktigt att vara extra vaksam om man köper den här typen av utrustning. 

Ekonomiskt stöd för positioneringsbälte

I dagsläget (2023) går det inte att få bidrag för positioneringsbälten genom Försäkringskassans bilstöd. Läs mer om vad som omfattas av bilstödet här: [länk]

Det är inte heller möjligt att få tillgång till produkterna via förskrivare och regionernas hjälpmedelsverksamhet, utan du som privatperson måste stå för kostnaden.

I vissa fall går det att söka ersättning för inköp av positioneringsbälten via merkostnadsersättningen hos Försäkringskassan. Du måste fortfarande köpa produkterna själv och sedan ansöka om ersättning. Om din ansökan blir beviljad ersätter Försäkringskassan en viss del av kostnaden i efterhand. Innan du köper något, hör av dig till Försäkringskassans handläggare så att du får aktuell information.

Eftersom den här typen av produkter är viktiga för att barn och ungdomar med funktionsnedsättning ska kunna åka bil på ett säkert sätt har flera organisationer startat olika initiativ och dialoger med berörda instanser. Man försöker få beslutsfattare och myndigheter att inse att dagens regelverk behöver ändras eftersom det innebär att stora kostnader och ett mycket stort ansvar läggs på vårdnadshavarna.

Rulla till toppen

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse och för att analysera trafiken på webbplatsen. Dessa cookies är nödvändiga för att säkerställa att webbplatsen fungerar korrekt och lagras därför i din webbläsare. Genom att fortsätta använda denna webbplats samtycker du till användningen av dessa cookies.